This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.

COMUNICAT DE PRESĂ

Sărbătorim împreună la Sighișoara

PreEtnica 2018 – Festival Intercultural Sighișoara s-a încheiat

 

Timp de cinci zile, în perioada 22-26 august 2018, Sighișoara a fost locul de întâlnire a celor 20 de minorități naționale  din România, cărora li s-au alăturat reprezentanții Sorabilor din Germania.Asociația Centrul Educațional pentru Tineret Sighișoara (ibz), organizatorul principal al evenimentuluia lansat provocarea de a sărbători împreună diversitatea și bogăția culturală a minoritatilor nationale împreună cu etnicii români-toți, deopotrivă, cetățeni ai Romaniei devenită stat unitar în urmă cu 100 de ani, la 1 decembrie 1918.

Invitații celei de-a 16-a ediții  au  reușit să ridice nivelul acestui festival la unul cu adevărat relevant pentru Europa, în Anul European al Patrimonioului Cultural. La deschiderea manifestarilor cultural-aristice, au participat primarului municipiului Sighișoara, Ovidiu Mălăncrăvean,  ambasadorul Statului Israel la Bucureşti, Tamar Samash,  subsecretarul de Stat în Ministerul român al Culturii, Irina Sanda Marin Cajal și   reprezentantul Landului Brandenburg, Meto Novac.

„Acest festival este un dar adus de mulţi oameni - peste 600 de reprezentanţi ai minorităţilor naţionale din România şi, pentru prima oară, cu un ansamblu al sorabilor din Germania. Aceşti oameni ne vor prezenta ceea ce au ei mai bun, iar noi putem să îi primim cu interes şi cu suflet deschis. Am speranţa că vă veţi cunoaşte mai bine, veţi interacţiona aici, pe scenă şi în faţa scenei. Dorescsăsimţiţibogăţiaşivaloareadiversităţii etnoculturale” a susținut Volker Reiter, directorulfestivalului.

In cadrul programului artistic din cele cinci zile de desfășurare, impresionante au fost și prestațiile unor artiști consacrați. Ionuț Galani, Maia Morgenstern și Bucharest Klezmer Band, Fanfara din Cozmești și Ina Chiriac au electrizat publicul aflat în Piața Cetății. Sâmbătă seara, un concert-eveniment a fost  susținut de trupa Farfarello, care i-a reunit pe Mani Neumann, Ulli Brand, Ioji Kappl și Ovidiu Lipan Țăndărică; ei au reușit să anime publicul cu abordări originale după Felix Mendelssohn Bartholdy, dar și cu creații și prestații care poartă amprenta și personalitatea fiecărui membru.

Festivalul a avut și o secțiune științifică unde au fost susținute  prelegeri, discuții și lansări de carte pe teme relevante, cum ar fi „Promovarea păcii în Europa prin protecția minorităților naționale”, ”Panorama minorităților naționale din Europa și a mijloacelor de protecție a acestora prin instrumente supra-naționale”, ”Divesitate culturală și egalitate de șanse prin proiectul „Revista la Sat”, ”Parteneriat social șiparticipareprindeschidereasprediversitate a instituțiilor”.

De asemenea,  au avut loc două proiecții de film în regia lui Radu Gabrea. În prezența fiicei regizorului, Magdalena Schubert publicul s-a putut bucura de filmele Cocoșul decapitatși O poveste de dragoste, Lindenfeld.

 

În programul de anul acesta, ProEtnica a mai propus vizitatorilor  doua expoziții comune de Arta ale artiștilorcontemporani din rândulminoritățilornaționale, care au putut fi vizitate la galeria de artă – TurnulFierarilorși la Centrul de InformareTuristică.

Standurilemeșteșugăreștiși de prezentare ale minoritățilornaționale au putut fi vizitatezilnic, la fel cum ceiaflațiînSighișoara s-au pututdelecta cu prestațiile a celorpeste 50 de ansambluriartistice ale minorităților care, nu de puțineori, au apropiatpubliculînhore de unire autentice.

Nu a lipsittradiţionalaParadă a DiversităţiiCulturale, condusă de celebrultoboşar al CetăţiiSighişoara, DorinStanciu.

Proiectul ProEtnica  este susținut de către Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României și Consiliul Județean Mureș, în calitate de parteneri, de  Ministerul Culturii și Identității Naționale și Municipiul Sighișoara, în calitate de finanțatori.

Evenimentul s-a bucuat  de sprijinul Ambasadei Republicii Federale Germania București, Institutului Cultural Român, Institutului pentru Relații Externe din Stuttgart și Ministerului pentru Știință, Cercetare și Cultură al Landului Brandenburg al Republicii Federale Germania.

 

Organizarea festivaluluia mai beneficiat de sprijinul următoarelor instituții:

Parteneri media

Televiziunea Română (TVR)

Observatorul Cultural

Sighișoara Travel

Târnava TV /JurnalulSighisoara Reporter

Allgemeine Deutsche Zeitung

Drita-Lumina

Radio România Actualități

AsociațiaJurnaliștilorșiScriitorilor de Turism din România

Sighișoara Freelance Reporter

Radio România International

Hermannstädter Zeitung

RoPortal

Radio România Tg. Mureș

Realitatea evreiască

Infosighisoara.ro

Radio România Antena Satelor

Transilvania Business

Sighișoara Online

Radio Son

Punctul

Cuvântul liber

Agerpres

Independentul Sighișorean

 

Jurnalul Național

Zi de zi

 

Taifasuri

Jurnalul Sighișoara Reporter

 

Sponsor oficial:

CESIRO

Sponsori:

 

Hochland

Coca-Cola

Neumarkt

SEFAR

       

 

Sighișoara, 28.08.2018
Persoana de contact: Volker Reiter, director executiv.
Date de contact: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., telefon: 0722.251307, fax: 0265.50.60.86

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ

Sărbătorim împreună la Sighișoara – Ziua 4

ProEtnica 2018 – Festivalul Intercultural Sighișoara

 

În cea de-a patra zi a Festivalului Intercultural ProEtnica Sighișoara-2018 au urcat pe scenă ansamblul artistic „Agoria”, Onești (Uniunea Elenă din Romania), Asociația Macedonenilor din România reprezentată de ansamblul „Sonțe‐Сонце‐Soarele”, Craiova / Băilești / Urzicuța, Dolj, ansamblul artistic „Vartavar” din București și ansamblul Hayakaghak, din Gherla (Uniunea Armenilor din România,),  „Serbska reja” (Minoritatea Sorabilor din Germania), Corul „B nei Milu” (Comunitatea Evreilor din Brașov), Comunitatea Elenă Cluj cu ansamblul artistic „ITHAKI”, ansamblul folcloric Belobresca (Uniunea Sârbilor din România, Caras Severin), ansamblul dansuri albaneze „Serenada” București / Craiova, Dolj (Asociația Liga Albanezilor din România), ansamblul Balgarce, Timiș (Uniunea Bulgară din Banat), Tanzgruppe Arad (Forumul Democrat al Germanilor din România), ansamblul artistic „Salasan”, dans Nădlac (Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România), grupul de dans „Kikerics”,  Sighișoara (Uniunea Democrată Maghiară din România), „Di Nuovo Insieme” (Asociația Italienilor din România-RO.AS.IT), ansamblul artistic „Parnassos” din Brăila și ansamblul artistic „Artemis din Sulina (Uniunea Elenă din România) și ansamblul „Delikanlilar” din Constanța (Uniunea Democrata Turcă din România)

Concertul care a încheiat seara a fost susținut de trupa Farfarello, cu Mani Neumann, Ulli Brand, Ioji Kappl, Ovidiu Lipan Țăndărică. A fost o seara incendiară, la propriu și la figurat prin muzică, dar și prin momentele de dans cu focul realizate de Andreea Aron.

Astăzi, publicul din Sighișoara se poate bucura de alte momente de dans și muzică tradiționale, susținute de ansambluri ale grupurilor etnice, precum și de cele două expoziții comune de artă, care reunesc lucrări ale artiștilor contemporani din rândul minorităților naționale. Standurile meșteșugărești și de prezentare ale minorităților naționale vor putea fi vizitate zilnic, între orele 10-18.

Mai multe detalii privind programul găsiți aici: https://www.proetnica.ro/2018/images/program/Program-ProEtnica-2018.pdf

Proiectul este susținut de către Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României și Consiliul Județean Mureș, în calitate de parteneri, precum și de către Ministerul Culturii și Identității Naționale și Municipiul Sighișoara, în calitate de finanțatori.

Evenimentul se bucură și de sprijinul Ambasadei Republicii Federale Germania București, Institutul Cultural Român din cadrul Guvernului României, Institutul pentru Relații Externe din Stuttgart (Institut für Auslandsbeziehungen Stuttgart) și Ministerul pentru Știință, Cercetare și Cultură al Landului Brandenburg al Republicii Federale Germania.

         

Organizarea festivalului beneficiază de sprijinul considerabil al următoarelor instituții:

Parteneri media

Televiziunea Română (TVR)

Observatorul Cultural

Sighișoara Travel

Târnava TV /Jurnalul Sighisoara Reporter

Allgemeine Deutsche Zeitung

Drita-Lumina

Radio România Actualități

Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România

Sighișoara Freelance Reporter

Radio România International

Hermannstädter Zeitung

RoPortal

Radio România Tg. Mureș

Realitatea evreiască

Infosighisoara.ro

Radio România Antena Satelor

Transilvania Business

Sighișoara Online

Radio Son

Punctul

Cuvântul liber

Agerpres

Independentul Sighișorean

 

Jurnalul Național

Zi de zi

 

Taifasuri

Jurnalul Sighișoara Reporter

 

Sponsor oficial:

CESIRO

Sponsori:

 

Hochland

Coca-Cola

Neumarkt

SEFAR

       

 

Sighișoara, 26.08.2018
Persoana de contact: Volker Reiter, director executiv.
Date de contact: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., telefon: 0722.251307, fax: 0265.50.60.86

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ

Sărbătorim împreună la Sighișoara – Ziua 3

ProEtnica 2018 – Festivalul Intercultural Sighișoara

 

În cea de-a treia zi a Festivalului Intercultural ProEtnica Sighișoara-2018 au urcat pe scenă ansamblul artistic „Vartavar” (Uniunea Armenilor din România), ansamblul „Prietenii lui Zorba” din Turnul Severin (Uniunea Elenă din România), ansamblul de dansuri albaneze „Serenada”, București / Craiova (Asociația Liga Albanezilor din România), corul „Holuboc” (Uniunea Culturală a Rutenilor din România), Asociația Elijah Ansamblul artistic „Veselija”, dans, Nou, Sibiu, orchestra Chervona Calena din Baia Mare și corul Luh nad din Lunca la Tisa (Uniunea Ucrainenilor din România), Sonțe-Soarele (Asociația Macedonenilor din România), ansamblul artistic – Zurboló Egyesület (Uniunea Democrată Maghiară din România - Filiala Cluj-Napoca), Tanzgruppe Sighisoara (Forumul Democrat al Germanilor din România) și ansamblul „Delikanlilar” din Constanța (Uniunea Democrată Turcă din România).

Cea de-a treia zi a inclus și o nouă proiecție de film, în regia lui Radu Gabrea O poveste de dragoste, Lindenfeld. Concertul care a încheiat seara a fost susținut de Fanfara de la Cozmești și solista acestei trupe din judetul Iași, Ina Chiriac.

Astăzi, publicul din Sighișoara se poate bucura de alte momente de dans și muzică tradiționale, susținute de ansambluri ale grupurilor etnice, precum și de cele două expoziții comune de artă, care reunesc lucrări ale artiștilor contemporani din rândul minorităților naționale. Standurile meșteșugărești și de prezentare ale minorităților naționale vor putea fi vizitate zilnic, între orele 10-18.

De neratat este concertul din această seara a trupei Farfarello, care îi reunește în jurul lui Mani Neumann pe Ulli Brand, Ioji Kappl și pe Ovidiu Lipan Țăndărică.

.Mai multe detalii privind programul găsiți aici: https://www.proetnica.ro/2018/images/program/Program-ProEtnica-2018.pdf

Proiectul este susținut de către Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României și Consiliul Județean Mureș, în calitate de parteneri, precum și de către Ministerul Culturii și Identității Naționale și Municipiul Sighișoara, în calitate de finanțatori.

Evenimentul se bucură și de sprijinul Ambasadei Republicii Federale Germania București, Institutul Cultural Român din cadrul Guvernului României, Institutul pentru Relații Externe din Stuttgart (Institut für Auslandsbeziehungen Stuttgart) și Ministerul pentru Știință, Cercetare și Cultură al Landului Brandenburg al Republicii Federale Germania.

         

Organizarea festivalului beneficiază de sprijinul considerabil al următoarelor instituții:

Parteneri media

Televiziunea Română (TVR)

Observatorul Cultural

Sighișoara Travel

Târnava TV /Jurnalul Sighisoara Reporter

Allgemeine Deutsche Zeitung

Drita-Lumina

Radio România Actualități

Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România

Sighișoara Freelance Reporter

Radio România International

Hermannstädter Zeitung

RoPortal

Radio România Tg. Mureș

Realitatea evreiască

Infosighisoara.ro

Radio România Antena Satelor

Transilvania Business

Sighișoara Online

Radio Son

Punctul

Cuvântul liber

Agerpres

Independentul Sighișorean

 

Jurnalul Național

Zi de zi

 

Taifasuri

Jurnalul Sighișoara Reporter

 

Sponsor oficial:

CESIRO

Sponsori:

 

Hochland

Coca-Cola

Neumarkt

SEFAR

       

 

Sighișoara, 25.08.2018
Persoana de contact: Volker Reiter, director executiv.
Date de contact: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., telefon: 0722.251307, fax: 0265.50.60.86

COMUNICAT DE PRESĂ

Sărbătorim împreună la Sighișoara – Ziua 2

ProEtnica 2018 – Festivalul Intercultural Sighișoara

 

Cea de-a doua zi de festival a cuprins si un moment foarte emoționant: proiecția filmului Cocoșul decapitat, în regia lui Radu Gabrea. Introducerea a fost realizată de fiica actorului, scenografa Magdalena Schubert. “Nu este întâmplător că proeicția acestui film are loc în data de 23 august, o dată care a schimbat istoria mare, dar care a influențat și micile destine, iar acest film surprinde patru astfel de povești.

În cea de-a doua zi au urcat pe scenă ansamblul Sonțe- Soarele (Asociația Macedonenilor din România), ansamblul Solonczanka (Uniunea Polonezilor din România), ansamblul Serbska reja a minorității Sorabilor din Germania, ansamblul de dansuri Lastivocica (Uniunea Culturală a Rutenilor), ansamblul Karasesvka Zora -Zorile Carașovei (Uniunea Croaților din România), corul „Holuboc” (Uniunea Culturală a Rutenilor din România), orchestra Chervona Calena din Baia Mare și corul Luh nad din Lunca la Tisa (Uniunea Ucrainenilor din România). Minoritatea elenă și cea evreiască au propus un program bogat. Astel, Uniunea Elenă din România a ost reprezentată pe scenă de  ansamblul artistic „O mie de porumbei” din Tulcea, ansamblul artistic „Mini Elpis” din Constanța, ansamblul artistic Kimata din Ploiești și ansamblul „Prietenii lui Zorba” din Turnul Severin. Un recital extrem de antrenant a avut Ionuț Galani.

Comunitatea evreiască a  fost reprezentată pe scenă de Trupa „Or Neurim” (Lumina Tinereții) din Oradea, precum și de Bucharest Klezmer Band și Maia Morgenstern, care au încheiat seara a doua de estival cu un concert electrizant.

Următoarele zile propun publicului și alte momente de dans și muzică tradiționale, susținute de peste 50 de ansambluri ale grupurilor etnice, o secțiune științifică, seri de film, expoziții comune de artă, care reunesc lucrări ale artiștilor contemporani din rândul minorităților naționale. Standurile meșteșugărești și de prezentare ale minorităților naționale vor putea fi vizitate zilnic, între orele 10-18.

În această seara concertul va fi susținut de Fanfara de la Cozmești și Ina Chiriac.  Mai multe detalii privind programul găsiți aici: https://www.proetnica.ro/2018/images/program/Program-ProEtnica-2018.pdf

Proiectul este susținut de către Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României și Consiliul Județean Mureș, în calitate de parteneri, precum și de către Ministerul Culturii și Identității Naționale și Municipiul Sighișoara, în calitate de finanțatori.

Evenimentul se bucură și de sprijinul Ambasadei Republicii Federale Germania București, Institutul Cultural Român din cadrul Guvernului României, Institutul pentru Relații Externe din Stuttgart (Institut für Auslandsbeziehungen Stuttgart) și Ministerul pentru Știință, Cercetare și Cultură al Landului Brandenburg al Republicii Federale Germania.

         

Organizarea festivalului beneficiază de sprijinul considerabil al următoarelor instituții:

Parteneri media

Televiziunea Română (TVR)

Observatorul Cultural

Sighișoara Travel

Târnava TV /Jurnalul Sighisoara Reporter

Allgemeine Deutsche Zeitung

Drita-Lumina

Radio România Actualități

Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România

Sighișoara Freelance Reporter

Radio România International

Hermannstädter Zeitung

RoPortal

Radio România Tg. Mureș

Realitatea evreiască

Infosighisoara.ro

Radio România Antena Satelor

Transilvania Business

Sighișoara Online

Radio Son

Punctul

Cuvântul liber

Agerpres

Independentul Sighișorean

 

Jurnalul Național

Zi de zi

 

Taifasuri

Jurnalul Sighișoara Reporter

 

Sponsor oficial:

CESIRO

Sponsori:

 

Hochland

Coca-Cola

Neumarkt

SEFAR

       

 

Sighișoara, 24.08.2018
Persoana de contact: Volker Reiter, director executiv.
Date de contact: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., telefon: 0722.251307, fax: 0265.50.60.86

 

COMUNICAT DE PRESĂ

Sărbătorim împreună la Sighișoara – Ziua I

Începe ProEtnica 2018 – Festivalul Intercultural Sighișoara

 

ProEtnica 2018 – Festivalul Intercultural Sighișoara a fost inaugurat miercuri, 22.08.2018 în Piața centrală a Cetății medievale.La deschiderea oficială au participat reprezentanți ai unor instituții și organizații locale, naționale și internaționale. Printre cei care au luat cuvântul pe scenă s-au numărat Ovidiu Mălăncrăvean, primarul Sighișoarei, Ambasadorul Statului Israel la Bucureşti, Tamar Samash,  subsecretarul de Stat în Ministerul român al Culturii, Irina Sanda Marin-Cajal și   reprezentantul Landului Brandenburg, Meto Novac.

"Iată că reuşim şi în acest an să ducem mai departe acest festival, dar, mai mult, îl vom desfăşura pe o perioadă de cinci zile, timp în care 20 de minorităţi prezente în România ne vor încânta prin tradiţiile, dansurile, prin cântecele lor şi prin porturile pe care le vor prezenta pe această scenă minunată în acest ansamblu arhitectural minunat", a declarat, în deschidere, primarul Sighişoarei, Ovidiu Mălăncrăvean.

"Mulţumesc organizatorilor pentru oportunitatea pe care mi-o oferiţi pentru a descoperi acest minunat festival din România. Avem şansa de a arăta un pic din cultura israeliană, o mică parte a comunităţii evreieşti care a fost foarte importantă în România şi suntem foarte bucuroşi să vă prezentăm acest lucru. Este o oportunitate pentru o cooperare de durată", a spus și ambasadorul Statului Israel.

"Ministerul Culturii a fost întotdeauna alături de organizatorii acestui eveniment, sprijinind proiectul atât metodologic, cât şi financiar. Proiectul ProEtnica, născut din iniţiativa comună a Institutului pentru Relaţii Externe a Republicii Federale Germane şi a Ministerului Culturii din România, (...) a devenit o tradiţie valoroasă în peisajul cultural românesc, reprezentând în prezent cea mai importantă manifestare culturală a tuturor minorităţilor naţionale din ţara noastră, o adevărată sărbătoare a promovării dialogului intercultural, a diversităţii în cultură, artă şi viaţă spirituală. Proiectul asigură o cunoaştere reciprocă, o punere în valoare şi o păstrare a marilor valorilor culturale ale tuturor celor care trăiesc pe teritoriul României. (...) Centenarul Marii Uniri ne dă prilejul să vorbim mai mult despre aportul minorităţilor din România la dezvoltarea României, la bogăţia patrimoniului cultural al acestei ţări, unde istoria ne-a aşezat pentru a convieţui în pace, înţelegere şi unde avem şansa, dar şi datoria de a ne cunoaşte şi de a ne respecta tradiţiile şi obiceiurile. ProEtnica ne oferă an de an acest cadru adecvat şi mai ales generos. Aici în fiecare an trăim câteva zile într-o Românie a diversităţii culturale, în care fiecare comunitate aduce tot ce a realizat mai bun şi mai frumos. Festivalul este o inspiraţie pentru proiecte viitoare. Este un bun exemplu european de convieţuire între populaţia majoritară şi minoritari", a arătat doamna Irina Sanda Marin-Cajal, reprezentantul Ministerului Culturii.

Pe scena amplasată în Piața Cetății au evoluat în prima zi ansamblul Karasesvka Zora -Zorile Carașovei (Uniunea Croaților din România), ansamblul Solonczanka (Uniunea Polonezilor din România), ansamblul artistic Hora (Comunitatea Evreilor din București), ansamblul Sonțe- Soarele (Asociația Macedonenilor din România), ansamblul de dansuri Lastivocica (Uniunea Culturală a Rutenilor) și ansamblul Serbska reja a minorității Sorabilor din Germania.  

Seara s-a încheiat cu Parada Diversității Culturale și cu un concert al trupei Eztan (România) care îmbină tradițiile muzicii populare maghiare cu mediul muzicii ușoare contemporane.

Următoarele zile propun publicului și alte momente de dans și muzică tradiționale, susținute de peste 50 de ansambluri ale grupurilor etnice, o secțiune științifică, seri de film, expoziții comune de artă, care reunesc lucrări ale artiștilor contemporani din rândul minorităților naționale. Standurile meșteșugărești și de prezentare ale minorităților naționale vor putea fi vizitate zilnic, între orele 10-18.

Concertele din această seară vor fi susținute de Ionuț Galani și Bucharest Klezmer Band și Maia Morgenstern.

Mai multe detalii privind programul găsiți aici: https://www.proetnica.ro/2018/images/program/Program-ProEtnica-2018.pdf

Proiectul este susținut de către Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României și Consiliul Județean Mureș, în calitate de parteneri, precum și de către Ministerul Culturii și Identității Naționale și Municipiul Sighișoara, în calitate de finanțatori.

Evenimentul se bucură și de sprijinul Ambasadei Republicii Federale Germania București, Institutul Cultural Român din cadrul Guvernului României, Institutul pentru Relații Externe din Stuttgart (Institut für Auslandsbeziehungen Stuttgart) și Ministerul pentru Știință, Cercetare și Cultură al Landului Brandenburg al Republicii Federale Germania.

         

 

Organizarea festivalului beneficiază de sprijinul considerabil al următoarelor instituții:

Parteneri media

Televiziunea Română (TVR)

Observatorul Cultural

Sighișoara Travel

Târnava TV /Jurnalul Sighisoara Reporter

Allgemeine Deutsche Zeitung

Drita-Lumina

Radio România Actualități

Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România

Sighișoara Freelance Reporter

Radio România International

Hermannstädter Zeitung

RoPortal

Radio România Tg. Mureș

Realitatea evreiască

Infosighisoara.ro

Radio România Antena Satelor

Transilvania Business

Sighișoara Online

Radio Son

Punctul

Cuvântul liber

Agerpres

Independentul Sighișorean

 

Jurnalul Național

Zi de zi

 

Taifasuri

Jurnalul Sighișoara Reporter

 

Sponsor oficial:

CESIRO

Sponsori:

 

Hochland

Coca-Cola

Neumarkt

SEFAR

       

 

Sighișoara, 23.08.2018
Persoana de contact: Volker Reiter, director executiv.
Date de contact: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., telefon: 0722.251307, fax: 0265.50.60.86

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ

Sighișoara devine Capitala Interculturală a Europei

Pregătirile pentru ediția a XVI-a a Festivalului ProEtnica 2018 au intrat pe ultimii metri

 

Asociația Centrul Educațional pentru Tineret Sighișoara (ibz) în parteneriat cu Guvernul României - Departamentul pentru Relații Interetnice (DRI) și Consiliul Județean Mureș, organizează ProEtnica –Festival Intercultural Sighișoara, în perioada 22-26 august 2018.

Ediția a XVI-a a festivalului are loc în Anul European al Patrimoniului Cultural și propune o serie de manifestări inedite, menite să promoveze înțelegerea diversității culturale ca element definitoriu al identității europene.

Acest proiect urmărește consolidarea păcii interetnice într-o societate pluralistă și democratică. Astfel, ProEtnica își propune să devină o Agora pentru exprimarea, păstrarea şi dezvoltarea identităţilor etnoculturale din România, promovând dialogul intercultural și interacțiunea artistică pe plan european. În acest cadru, organizatorii evenimentului se bucură de participarea a 600 de reprezentanți ai minorităților naționale din România. În plus, continuând eforturile de internaționalizare a festivalului este salutară prezența minorității naționale a sorabilor din Germania.  

Festivalul va cuprinde momente de dans și muzică tradiționale, susținute de peste 50 de ansambluri ale grupurilor etnice,  care vor putea fi urmărite pe scena amplasată în Piața Cetății. De asemenea evenimentul conține și o secțiune științifică, în cadrul căreia vor avea loc prelegeri, lansări de carte și discuții pe teme relevante pentru minoritățile naționale. Acestea se vor desfășura în Sala Barocă a Primăriei Municipiului Sighișoara. Nu vor lipsi serile de film ce se vor proiecta la Centrul Național de Informare Turistică. În aceiași locație  se va organiza și expoziția comună de artă, care reunește lucrări ale artiștilor contemporani din rândul minorităților naționale. Expoziția de artă contemporană „Imaginile diversității” realizată cu sprijinul Departamentului pentru Relații Interetnice (DRI) va putea fi vizitată la Turnul Fierarilor. Vizitatorii sunt încurajați să descopere și standurile meșteșugărești și de prezentare ale organizațiilor participante, precum și să se implice în cadrul atelierelor interactive desfășurate în fața scenei.

Serile festivalului Proetnica se vor încheia cu o serie de concerte susţinute pe scena din Piața Cetății, de către formaţii şi interpreţi apreciaţi atât în ţară cât şi în străinătate: Maia Morgenstern, Bucharest Klezmer Band și Ionuț Galani. Seara de sâmbătă este de neratat datorită concertul trupei Farfarello, care îi reunește în jurul lui Mani Neumann pe Ulli Brand, Ioji Kappl și pe Ovidiu Lipan Țăndărică.

Acest festival  își propune să realizeze un punct de întâlnire a minorităților naționale, dar și o punte care să-i apropie de populația majoritară, astel încât să poată avea loc un dialog intercultural veritabil. Descoperirea patrimoniului cultural al celor 20 de minorități din țara noastră ne permite să aducem la viață moto-ul Uniunii Europene Unitate în diversitate  .

Proiectul este susținut de către Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României și Consiliul Județean Mureș, în calitate de parteneri, precum și de către Ministerul Culturii și Identității Naționale și Municipiul Sighișoara, în calitate de finanțatori.

Evenimentul se bucură și de sprijinul Ambasadei Republicii Federale Germania București, Institutul Cultural Român din cadrul Guvernului României, Institutul pentru Relații Externe din Stuttgart (Institut für Auslandsbeziehungen Stuttgart) și Ministerul pentru Știință, Cercetare și Cultură al Landului Brandenburg al Republicii Federale Germania.

         

Organizarea festivalului beneficiază de sprijinul considerabil al următoarelor instituții:

Parteneri media

Televiziunea Română (TVR)

Observatorul Cultural

Sighișoara Travel

Târnava TV /Jurnalul Sighisoara Reporter

Allgemeine Deutsche Zeitung

Drita-Lumina

Radio România Actualități

Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România

Sighișoara Freelance Reporter

Radio România International

Hermannstädter Zeitung

RoPortal

Radio România Tg. Mureș

Realitatea evreiască

Infosighisoara.ro

Radio România Antena Satelor

Ziarul de Mureș

Sighișoara Online

Radio Son

Punctul

 

Agerpres

Independentul Sighișorean

 

Jurnalul Național

Zi de zi

 

Sponsor oficial:

CESIRO

Sponsori:

 

Hochland

Coca-Cola

Ciuc

SEFAR

       

 

Sighișoara, 06.08.2018
Persoana de contact: Volker Reiter, director executiv.
Date de contact: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., telefon: 0722.251307, fax: 0265.50.60.86