This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.

Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România

Organizatie centrala a minoritatii nationale

 Minoritate Nationala

 

Independentei 36

315500 Nădlac, jud. Arad

România

 257473006

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Adrian Miroslav MerkaJanco Furic

 

Organizaţia cea mai reprezentativă care reuneşte cel mai mare număr de etnici slovaci (şi cehi) din ţara noastră este Uniunea Democratică s Slovacilor şi Cehilor din România (U.D.S.C.R.). Organizaţia a luat fiinţă în anul 1990 la Nădlac şi în prezent are peste 54 de organizaţii şi cca. 6000 de membri. Scopul ei este păstrarea şi dezvoltarea identităţii naţionale şi culturale a slovacilor şi cehilor din România, dar şi reprezentarea acestor două minorităţi, apărarea drepturilor şi libertăţilor lor democratice, deci în conformitate cu legea să le reprezinte şi politic. Stuctura de bază a U.D.S.C.R. sunt organizaţiile locale, reunite în patru zone autohtone cu conducere proprie: zona slovacă a Bihorului şi a Sălajului, zona Aradului, zona Banatului şi zona cehă a Banatului de Sud.

 

 Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România participă la ProEtnica 2018 cu:

Ansamblu artistic

Ansamblul folcloric Sálašan  dans

 Nădlac, jud. Arad

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 

Înfiinţarea noastră ca grup artistic bine conturat şi ca ansamblu reprezentativ al Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor dinRomânia, s-a bazat pe nevoia de a păstra şi de a transmite tradiţia culturii populare slovace.

Tradiţia slovacă se mai păstrează în România, dar cel mai intens la Nădlac, unde s-a născut şi ideea de a perpetua cultura populară şi folclorul slovac în forma lor originală, autohtonă.

În anul 1999, un grup de entuziaşti, cu conştiinţa identităţii slovace încă vie, au format orchestra de muzică populară slovacă Sálašan (Sălăşanul), încântând oamenii cu pasiunea cu care s-au dedicat cântecului popular slovac autohton. În anul 2003, orchestrei i s-a alăturat grupul de dansatori, format din elevii liceului J.G. Tajovský, completându-i astfel paleta interpretativă.

Ansamblul prelucrează scenic dansurile, cântecele şi obiceiurile slovacilor din Nădlac, din zona Bihorului, dar şi dansurile din unele regiuni ale Slovaciei.

 Istoricul ansamblului este completat de o serie de participări încununate cu succes la multe festivaluri din Cehia, Croaţia, Serbia, Slovacia, Ungaria, dar şi din ţară: la Bucureşti, Bistriţa, Timişoara, Odorheiul Săcuiesc, Sighişoara, Sibiu, Sighetul Marmaţiei şi multe altele.