This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.

ASOCIATIA MACEDONENILOR DIN ROMANIA

Organizatie centrala a minoritatii nationale

 Minoritate Nationala

 Thomas Masaryk, nr. 29

20984 MUNICIPIUL BUCURESTI, jud. sector 2

Romania

 0212120922

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

http://www.asociatia-macedonenilor.ro

Rogobete Crisrescu Laura ElenPopescu Mariana Venera

 

Asociaţia Macedonenilor din România este membră a Consiliului Minorităţilor Naţionale, organ consultativ al Guvernului României încă de la înființarea sa în anul 2000 în luna septembrie şi ne bucurăm că aniversarea organizaţiei noastre se celebrează odată cu Ziua Naţională a Republicii Macedonia pe data de 8 septembrie. Tot din anul 2000 asociația a avut reprezentare parlamentară în Camera Deputaților, iar actualul deputat este Popescu Mariana Venera. Asociaţia Macedonenilor din România reprezintă etnicii macedoneni din România şi duce mai departe cultura, tradiţia, limba maternă şi menţine viu spiritul macedonean pe acest teritoriu.

                Dintre realizările A.M.R. menţionăm:

- 22 de sucursale pe întreg teritoriul ţării,

- Înfiinţarea Editurii Macedoneanul în anul 2000, care până acum a publicat mai mult de 50 de titluri printre care se numără cărţi despre tradiţiile etnicilor macedoneni, cărţi despre moştenirea lingvistică a etnicilor macedoneni, ghiduri de conversaţie, cărţi de reţete, culegeri de poezie, culegeri de maxime, culegeri de pilde, cărţi pentru copiii, cărţi de muzică, biografii şi autobiografii. Tot în cadrul editurii au fost înregistrate până acum 10 CD-uri cu muzică tradiţională macedoneană interpretată de către etnicii macedoneni,

- Înfiinţarea învăţământului de stat în limba maternă în anul 2007 cu două clase în Comuna Urzicuţa,

- Înfiinţarea muzeului de cultură, tradiţii şi folclor macedonean la sediul central al A.M.R.

 

 

Asociaţia Macedonenilor din România participă la ProEtnica 2018 cu:

 

Ansamblu artistic

Sonțe - Soarele - Сонце  dans + interpret

 

 Din mai multe localitati din sudul Romaniei, jud. Din mai multe localitati din sudul Romaniei

 Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 

Ansamblul artistic „Sonţe - Soarele - Сонце”, a fost înființat în cadrul Asociației Macedonenilor din România în anul 2002 și de atunci a funcționat fără întrerupere. Membrii săi provin din diferite localități din partea de sud a României. De-a lungul timpului ansamblul a participat la o serie de festivaluri naționale și internaționale. Repertoriul său cuprinde dansuri reprezentative din mai multe regiuni ale Macedoniei dar și dansuri de interferență rezultate în urma întrepătrunderii folclorului macedonean cu folclorul din zona sudică a României. Pe lângă dansatori, din ansamblu, întotdeauna au mai făcut parte și interpreți de muzică populară specifică etniei macedonene din România.

 

 

Expoziţie Interior

Dumitrescu Mirela Ștefania 

 Craiova, jud. Dolj