This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.

 UNIUNEA ARMENILOR DIN ROMANIA

Organizatie centrala a minoritatii nationale

 Minoritate Nationala

 

Bulevardul Carol I, nr 43

20913 Bucuresti, jud. Bucuresti

Romania

 Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

http://www.uniuneaarmenilor.ro/

Varujan Vosganian Varujan Pambuccian

 

Uniunea Armenilor din România s-a constituit la 25 ianuarie 1919, cu scopul de a-i ajuta pe armenii refugiați în România după Geno­cidul din 1915. Cel dintâi președinte al Uniunii a fost Grigore Trancu-Iași. După 1990, Comunitatea armeană a reînființat Uniunea Armenilor din România, dorind să păstreze moștenirea culturală și spirituală a armenilor de pe aceste meleaguri. Uniunea are filiale în numeroase orașe ale României – București,

Constanța, Pitești, Iași, Galați, Suceava, Botoșani, Bacău, Focșani,

Dumbrăveni, Cluj-Napoca, Gherla, Baia Mare, Roman. Printre cel mai cunoscute evenimente organizate de Uniunea Armenilor din Romania amintim Festivalul Strada Armeneasca (Bucuresti), Festivalul Grabet Ibrăileanu (Roman), Festivalul de teatru şi film “Hayastan”(Bacau), Seara de jazz în  Piața Ovidiu (Constanta), Sărbătoarea Sfântului Grigore Luminătorul (Gherla), Concursului „La pas prin istoria orașului” (Botosani) , Ziua Culturii Armene (Cluj), Simpozion Național de istorie la Dumbrăveni, Festivalul Simon Hollósy (Baia Mare) la care se adauga o serie de expozitii si conferinte pe diverse teme, dar si lansari de carte si vizionari de film precum si multe altele.

 

Uniunea Armenilor din România participă la ProEtnica 2018 cu:

Ansamblu artistic

Ansamblul Vartavar  Dans

 Bucuresti, jud. Bucuresti

 Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 

Ansamblul de dansuri armenești Vartavar a fost creat în anul 2001 din dorința de a păstra vie tradiția armenească, prin dans. Pornind de la 10 membri, Vartavar a crescut pe măsură ce a trecut timpul, ajungând la un moment dat și la 26 de dansatori. Pregătiți de coregrafa Bela Martikian, ansamblul a participat la numeroase festivaluri naționale și internaționale, printre care Pro Etnica, organizat anual la Sighișoara, respectiv Im Hayastan, organizat în Armenia.

În ultimii ani majoritatea membrilor Vartavar au pasat ștafeta celor cunoscuți acum drept Vartavar Junior, adică celor ce formează noua generație de tineri armeni, care păstrează în continuare tradiția noastră.


Ansamblu artistic

Ansamblul Hayakaghak  Dans

  Gherla, jud. Cluj

 Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 Ansamblul Hayakaghak a fost format în anul 2012. Se știe despre armenii din Gherla că nu sunt doar o comunitate ci o mare familie, ca urmare și dansurile ansamblului din Gherla reprezintă o expresie a sentimentelor, iubirii și a poeziei. O îmbinare a multitudinilor de idei, provenite de la fiecare dansator în parte.

Păstrând elemente tradiționale încă din vremurile păgâne și completând cu elemente venite odată cu adoptarea creștinismului, fiecare dans realizat de Hayakaghak are un sens simbolic, de la dansul religios al preoților, până la cel al războinicilor.


 

Stand de Prezentare

 Cluj Napoca, jud. Cluj

 0737 524 193

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.