This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.

UNIUNEA POLONEZILOR DIN ROMÂNIA

Organizatie centrala a minoritatii nationale

 Minoritate Nationala

 

STRADA ION VODĂ VITEAZU NR. 5

720034 SUCEAVA, jud. SUCEAVA

ROMÂNIA

 230520355

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

www.dompolski.ro

LONGHER GHERVAZEN LONGHER VICTORIA

 

Uniunea Polonezilor din România a luat fiinţă la 16 martie 1990 cu denumirea Uniunea Polonezilor din România în Bucureşti „Dom Polski” din iniţiativa unui grup de polonezi din Bucureşti. În prezent, este organizaţia care cuprinde 15 asociaţii locale. Sediul conducerii Uniunii se află în Casa Polonă din Suceava, construită în anii 1903-1907 şi redobândită de către polonezi, după anii comunismului, în anul 1996. Preşedintele Uniunii Polonezilor din România este, în acelaşi timp, deputat în Parlamentul României din partea minorităţii poloneze.

Uniunea Polonezilor este unica organizaţie a polonezilor din România. Ea cuprinde comunităţile poloneze din Bucovina din satele jud. Suceava precum şi polonezii răspândiţi în ţară, organizaţi în asociaţii ce activează în marile oraşe. Uniunea activează, în principal, în scopul păstrării şi cultivării tradiţiilor, învăţării limbii polone, menţinerii legăturilor cu Polonia şi manifestă grijă faţă de comunităţile poloneze din România.

 

Uniunea Polonezilor din România participă la ProEtnica 2018 cu:  

Ansamblu artistic

Ansamblul muntenilor polonezi „Solonczanka”  cantece și dansuri

 Solonețu Nou, jud. Suceava

 Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 

Prima prezentare a folclorului din Solonețu Nou a avut loc în anul 1991, când a fost înființat ansamblul „Sołonczanka”, ocazie cu care s-a prezentat pentru prima dată la Festivalul Internațional „Întâlniri Bucovinene” de la Jastrowie – Polonia. Ansamblul apare pe atât pe scenele naționale cât și pe cele internaționale. A luat parte la 24 de ediții ale Festivalului Internațional „Întâlniri Bucovinene” din Jastrowie din Polonia dar și la câteva din edițiile românești ale festivalului care are loc la Câmpulung Moldovenesc, în cel ucrainean care se desfășoară la Cernăuți dar și la două ediții ale Festivalului „Polska wiosna w Moldawii” la Chișinău. În anul 2006 precum și în anii 2008-2013 ansamblul „Sołonczanka” a prezentat la Festivalul polonezilor munteni din Żywiec, precum și în Szczyrk, Maków Podhalański, Wisła și Oświęcim prezentându-se la Săptămâna Culturii beschide.

În decembrie 2000 ansamblul a luat parte la Festivalul Minorităților „Datinile și obiceiurile de iarnă a etnicilor din obcinile Bucovinei”. În anii 2002, 2008, 2011 și 2014 a participat la Festivalul Mondial al Ansamblurilor poloneze din Rzeszów. În  1995 ansamblul a luat parte la Festivalul Minorităților „Conviețuiri” la Mariței, în 2003 și 2006 a luat parte la același festival în localitățile Vatra Moldoviței și la Negostina. În anii 2004-2009 precum și în anul 2014 ansamblul s-a prezentat la Festivalul Minorităților Naționale din România „Proetnica” la Sighișoara. În anii 2009-2010 au avut loc două schimburi culturale cu ansamblul cehilor și slovacilor „Cerowina” din județele Bihor și Oradea. Uniunea polonezilor din România precum și Uniunea Democratică a cehilor și slovacilor din România au făcut împreună un proiect „Pe urmele culturii slovaco-polone”. Proiectul se desfășura în două etape: în prima etapă tineretul slovac vizita județul Suceava iar în a doua etapă vizita tineretului polon la slovacii care trăiesc în Bihor. Au avut loc reprezentații în ambele localități.

În mai 2012 ansamblul a luat parte la a patra finală a acțiunii „Mogiłę pradziadka ocal od zapomnienia” la Kresowy Koncert Galowy în Wrocław. Această întâlnire a fost organizată de Agenția Artistică „Jedynka” împreună cu  Dolnośląskim Kuratorium Oświaty și Wrocławskim Ośrodkiem TVP. În anii 2010, 2012, 2013 ansamblul „Sołonczanka” s-a prezentat la Festivalul Etnic „PFINGSFEST” la Bistrița. În anul 2009 a luat parte pentru a treia oară la Festivalul „Muzică și tradiții” la București. În anul 2010 și 2012 ansamblul a concertat la București  la serbarea Zilelor Bucureștiului. În anii 2003-2014, a luat parte la festivalul local „Cetina de brad” din localitatea învecinată Solonețului Nou, Pîrteștii de Sus. În martie 2009 a obținut locul I la categoria sa din cadrul Concursului Național de Muzică din Galați. În anii 2008-2013 a luat parte la sărbătorirea „Zilele orașului Gura Humorului”. În anul 2011 a participat pentru prima dată la Festivalul Folcloric „Szejke” din Odorheiu Sucuiesc. În anul 2013 ansamblul a luat parte pentru prima oră la prima ediție a Festivalului „Alfabetul Conviețuirii” la Ploiești organizat de către Uniunea Grecilor din  România. În anul 2013 ansamblul a concertat cu mândrie în cadrul nopții Sfântului Ioan la Ślęża.  Tot în același an s-a prezentat la Festivalul „Țara Fagilor din Moldova lui Ștefan cel Mare” la Putna. În martie 2014 ansamblul a concertat la Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la înființarea Facultății de Inginerie. Duminică, 5 octombrie 2014 ansamblul  „Sołonczanka” a susținut un concert la Ambasada Republicii Polonia la București cu ocazia întâlnirii Mareșalului Senatului Republicii Polonia cu minoritatea polonă.

În 2014 ansamblul s-a prezentat pentru prima dată la Festivalul minorităților  „Confluențe” din Iași. În același an a fost prezent pentru a doua oară la Festivalul „Alfabetul Conviețuirii” din București. 

Ansamblul a participat la spectacole cu ocazia „Ziua Europei” la București și la Suceava, la Muzeul Țăranului Român din București, la evenimentul aniversar  (90 de ani de la Unirea Bucovinei cu Țara Mamă) la Timișoara și la suceava, la Summituul minorităților de la Rădăuți. De asemenea ansamblul a fost invitat de nenumărate ori să participe la programe de televiziune precum: „Duminica în familie” Antena 1, „Țara lui Piticot” TVR Iași, „Acasă în Bucovina” TVR Iași, „Crăciun în Bucovina” TVR 2, „Să ne distrăm ca lumea” Antena 2, „Neața cu Răzvan și Dani” Antena 1, „Împreună lângă brad” TVR Iași. Ansamblul participă la diferite evenimente reprezentând Uniunea Polonezilor din România și în afară de aceasta participă artistic toate sărbătorile locale religioase și naționale printre care: 3 Mai, 11 Noiembrie, sărbătoarea roadelor, Opłatek, obiceiuri de Sfântul Andrei.   De mulți ani ansamblul „Sołonczanka” ține legătura cu ansamblul „Dolina Nowego Sołońca” din Złotnik, Polonia. Efectul colaborării sunt atelierele anuale de muzică-dans-cânt, reprezentațiile comune la festivalurile din Jastrowie Żywiec, dar mail ales prietenia și meținerea legăturii dintre locuitorii satului Solonețu Nou și repatriații care în prezent locuiesc în Polonia. 

În repertoriul ansamblului se regăsesc cântece muntenești, melodii cântate în Soloneț de la început, precum și dansuri muntenești: kosa (coasa), czoban (ciobanul), dolinieanka, bukowinieanka (bucovineanca), horkan, kryncuny (învârtitul), syrba (sârba), dowidenka, ciapkany, sołonczanka, Jasio. De trei ani (din anul 2011) în afară de repertoriul muntenilor din ținutul Czadca ansamblul mai prezintă și dansuri poloneze precum: polonez, kujawiak și krakowiak. Deține costume nobile pentru dansul polonez, costume cracoviene precum și costume muntenești.