This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.

Asociatia Liga Albanezilor din Romania

Organizatie centrala a minoritatii nationale

 Minoritate Nationala

 

Strada Nicolae Bălcescu nr. 33

200676 Craiova, jud. Dolj

România

 351184466

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

www.alar.ro

Radu-Cosmin Săvulescu

Deputat Bogdan-Alin Stoica

 

Asociația Liga Albanezilor din România (ALAR) este o organizație non-guvernamentală de utilitate publică, a cetățenilor aparținând minorității naționale albaneze. Scopul general al organizației este reprezentarea intereselor etnicilor albanezi din România, în raport cu instituțiile statului român, precum și promovarea culturii, istoriei și tradiției albaneze. Asociația organizează evenimente culturale, artistice și științifice în România și peste hotare, editează cărți și publicații periodice prin intermediul Editurii Asdreni. Un important produs editorial este revista lunară „Drita”, care se distribuie către aproape 2.500 de abonați din țară și din străinătate. De asemenea, ALAR promovează tradițiile albaneze, prin ansamblul de dansuri și grupul vocal-instrumental „Serenada”.

Asociația Liga Albanezilor din România (ALAR) participă la ProEtnica 2018 cu:

 

Ansamblu artistic

Ansamblul „Serenada”  Dansuri

 Craiova, jud. Dolj

 Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 

Ansamblul artistic de cântece și dansuri populare albaneze ”SERENADA”, al Asociației Liga Albanezilor din România a luat naștere în anul 2002. Este format din soliști vocali și o echipă de dansuri. Soliștii sunt din București. Au în repertoriu 140 de cântece bilingve. Ei interpretează serenade populare orășenești din zona Korcea, în Sud-Estul Albaniei, de unde au venit de-a lungul timpului majoritatea albanezilor în România. Serenadele korceare sunt unul dintre simbolurile Albaniei. Costumele purtate de soliști simbolizează culorile specifice din Sudul Albaniei.

Dansatorii interpretează vechi dansuri populare din Nordul și din Sudul Albaniei. Întregul ansamblu efectuează anual turnee artistice în Albania, iar pe scenele albaneze și românești au un deosebit succes.

Membrii ansamblului ”SERENADA”, au înregistrat 12 albume muzicale bilingve și filme cu dansurile populare. Ansamblul participă la festivalurile naționale și la toate acțiunile culturale ale Asociației Liga Albanezilor din România prin care s-a editat și cartea bilingvă cu textele cântecelor interpretate. Costumele dansatorilor sunt copii ale celor cu care înaintașii lor au venit în România. Dintre ele, costumul negru de femeie numit ”giubletă”, este în patrimoniul UNESCO.