This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.

 Uniunea Culturala a Rutenilor din Romania

 

B-dul Nicolae Balcescu, nr. 3

330113 Deva, jud. Hunedoara

Romania

 254221655

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

rutenii.ro

Iulius Marian FirczakIulius Marian Firczak

 

Filiala Uniunii Culturale a Rutenilor din Arad
Bojcsuk Viorica
317240 Peregu Mare, jud. Arad
Tel: 0728955045

 

Filiala Uniunii Culturale a Rutenilor din Suceava
Principala
727155 Darmanesti, jud. Suceava
Tel: 0728955045

 

Uniunea Culturală a Rutenilor din Romania a luat fiinţă în anul 2000 ca o necesitate imediată de organizare a minorităţii rutene. Incă de la înfiinţare, Uniunea a militat pentru promovarea valorilor democraţiei, ale statului de drept în scopul dezvoltării durabile a societăţii românești. Scopul declarat al Uniunii Culturale a Rutenilor din Romania este de cunoaştere, păstrare şi popularizare a istoriei, tradiţiilor şi valorilor culturale a rutenilor, precum şi promovarea înțelegerii şi prieteniei între oameni, între toate etniile din Romania, pe baza respectului reciproc şi a toleranţei. De la înființarea ei, Uniunea Culturală a Rutenilor din Romania a militat pentru revitalizarea sentimentului naţional în rândul rutenilor care locuiesc în interiorul graniţelor Romaniei.

 

 Uniunea Culturală a Rutenilor din România participă la ProEtnica 2018 cu:

 

Ansamblu artistic

Lastivocica  Cor

 

 Darmanesti, jud. Suceava

 Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 Și în acest an, au revenit, cu drag, în Sighișoara membrii grupului folcloric Lastivocica din Dărmănești- Suceava, reprezentând cu mândrie minoritatea ruteană. Se alătură cu plăcere participanților la acest festival, speră să lege prietenii, să guste din tradițiile altor etnii și să vă împărtașească din frumosul culturii rutene.

Pentru că iubesc frumosul și tradiția, pentru că respectă trecutul și pe ai lor strămoși, frumoasele rutence, coordonate de d-na prof. Bodnariuc Cristina, îmbrăcate în autentice costume populare rutene specifice zonei din care provin, urcă azi pe scenă să vă încânte cu un buchet de cântece rutene, culese de la bătrânii satului Dărmănești. Costumele pe care le poartă reprezintă zestrea ce au moștenit-o de la bunici și străbunici și sunt compuse din: fuste din catifea neagră, încrețite și brodate manual și cămași cu motive florale cusute cu mărgele.

 

 

Ansamblu artistic

Ansamblul Holubok  Cor si dans

  Peregu Mare, jud. Arad

 Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 

Anamblul Holubok a fost infiintat in 2007 de catre doamna Bojcsuk Viorica. Este format din 24 de copii si tineri dornici sa-si afirme identitatea. Au participat la numeroase festivaluri in tara si in strainatate, ceea ce a contribuit la perpetuarea culturii si a cantecelor stramosilor ruteni. Cantecele rutene  pe care le interpreteaza tinerii care vor urca pe scena sunt culese de la batranii din sat, iar dansurile au fost atent coregrafiate pentru a le pastra autenticitatea.

Motto-ul ansamblului este “ Am fost, sunt si voi ramane rutean” , fiind devizia concretizata de parintele rutenilor, Aleksander Duhnovici.