This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.

COMUNICAT DE PRESĂ

Sărbătorim împreună la Sighișoara

ProEtnica 2018 – Festival Intercultural Sighișoara s-a încheiat

 

Timp de cinci zile, în perioada 22-26 august 2018, Sighișoara a fost locul de întâlnire a celor 20 de minorități naționale  din România, cărora li s-au alăturat reprezentanții Sorabilor din Germania.Asociația Centrul Educațional pentru Tineret Sighișoara (ibz), organizatorul principal al evenimentuluia lansat provocarea de a sărbători împreună diversitatea și bogăția culturală a minoritatilor nationale împreună cu etnicii români-toți, deopotrivă, cetățeni ai Romaniei devenită stat unitar în urmă cu 100 de ani, la 1 decembrie 1918.

Invitații celei de-a 16-a ediții  au  reușit să ridice nivelul acestui festival la unul cu adevărat relevant pentru Europa, în Anul European al Patrimonioului Cultural. La deschiderea manifestarilor cultural-aristice, au participat primarului municipiului Sighișoara, Ovidiu Mălăncrăvean,  ambasadorul Statului Israel la Bucureşti, Tamar Samash,  subsecretarul de Stat în Ministerul român al Culturii, Irina Sanda Marin Cajal și   reprezentantul Landului Brandenburg, Meto Novac.

„Acest festival este un dar adus de mulţi oameni - peste 600 de reprezentanţi ai minorităţilor naţionale din România şi, pentru prima oară, cu un ansamblu al sorabilor din Germania. Aceşti oameni ne vor prezenta ceea ce au ei mai bun, iar noi putem să îi primim cu interes şi cu suflet deschis. Am speranţa că vă veţi cunoaşte mai bine, veţi interacţiona aici, pe scenă şi în faţa scenei. Dorescsăsimţiţibogăţiaşivaloareadiversităţii etnoculturale” a susținut Volker Reiter, directorulfestivalului.

In cadrul programului artistic din cele cinci zile de desfășurare, impresionante au fost și prestațiile unor artiști consacrați. Ionuț Galani, Maia Morgenstern și Bucharest Klezmer Band, Fanfara din Cozmești și Ina Chiriac au electrizat publicul aflat în Piața Cetății. Sâmbătă seara, un concert-eveniment a fost  susținut de trupa Farfarello, care i-a reunit pe Mani Neumann, Ulli Brand, Ioji Kappl și Ovidiu Lipan Țăndărică; ei au reușit să anime publicul cu abordări originale după Felix Mendelssohn Bartholdy, dar și cu creații și prestații care poartă amprenta și personalitatea fiecărui membru.

Festivalul a avut și o secțiune științifică unde au fost susținute  prelegeri, discuții și lansări de carte pe teme relevante, cum ar fi „Promovarea păcii în Europa prin protecția minorităților naționale”, ”Panorama minorităților naționale din Europa și a mijloacelor de protecție a acestora prin instrumente supra-naționale”, ”Divesitate culturală și egalitate de șanse prin proiectul „Revista la Sat”, ”Parteneriat social șiparticipareprindeschidereasprediversitate a instituțiilor”.

De asemenea,  au avut loc două proiecții de film în regia lui Radu Gabrea. În prezența fiicei regizorului, Magdalena Schubert publicul s-a putut bucura de filmele Cocoșul decapitatși O poveste de dragoste, Lindenfeld.

În programul de anul acesta, ProEtnica a mai propus vizitatorilor  doua expoziții comune de Arta ale artiștilorcontemporani din rândulminoritățilornaționale, care au putut fi vizitate la galeria de artă – TurnulFierarilorși la Centrul de InformareTuristică.

Standurilemeșteșugăreștiși de prezentare ale minoritățilornaționale au putut fi vizitatezilnic, la fel cum ceiaflațiînSighișoara s-au pututdelecta cu prestațiile a celorpeste 50 de ansambluriartistice ale minorităților care, nu de puțineori, au apropiatpubliculînhore de unire autentice.

Nu a lipsittradiţionalaParadă a DiversităţiiCulturale, condusă de celebrultoboşar al CetăţiiSighişoara, DorinStanciu.

Proiectul ProEtnica  este susținut de către Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României și Consiliul Județean Mureș, în calitate de parteneri, de  Ministerul Culturii și Identității Naționale și Municipiul Sighișoara, în calitate de finanțatori.

Evenimentul s-a bucuat  de sprijinul Ambasadei Republicii Federale Germania București, Institutului Cultural Român, Institutului pentru Relații Externe din Stuttgart și Ministerului pentru Știință, Cercetare și Cultură al Landului Brandenburg al Republicii Federale Germania.

 

Organizarea festivaluluia mai beneficiat de sprijinul următoarelor instituții:

Parteneri media

Televiziunea Română (TVR)

Observatorul Cultural

Sighișoara Travel

Târnava TV /JurnalulSighisoara Reporter

Allgemeine Deutsche Zeitung

Drita-Lumina

Radio România Actualități

AsociațiaJurnaliștilorșiScriitorilor de Turism din România

Sighișoara Freelance Reporter

Radio România International

Hermannstädter Zeitung

RoPortal

Radio România Tg. Mureș

Realitatea evreiască

Infosighisoara.ro

Radio România Antena Satelor

Transilvania Business

Sighișoara Online

Radio Son

Punctul

Cuvântul liber

Agerpres

Independentul Sighișorean

 

Jurnalul Național

Zi de zi

 

Taifasuri

Jurnalul Sighișoara Reporter

 

Sponsor oficial:

CESIRO

Sponsori:

 

Hochland

Coca-Cola

Neumarkt

SEFAR

       

 

Sighișoara, 28.08.2018
Persoana de contact: Volker Reiter, director executiv.
Date de contact: Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!, telefon: 0722.251307, fax: 0265.50.60.86