This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.

 Scena în aer liber din Piața Cetății Sighișoarei a fost aproape neîncăpătoare pentru zecile de artiști aparținând minorităților naționale care au adus, în cadrul Festivalului ProEtnica (17-20.08.2017), originalitatea cântecului, dansului și costumului  tradițional, specific fiecarei comunități în parte.

Astfel, sâmbăta, au evoluat pe scenă dansatorii de la Carașova (Uniunea Croaților), ansamblul coral Ciaika, din Sulina (Comunitatea Rușilor Lipoveni), coriștii și dansatorii de muzică populară din ansamblul Kalina Roșie-Sighetul Marmației (Uniunea Ucrainenilor), dansatorii din cadrul Uniunii Elene (reprezentând comunitațile din Piatra-Neamț, Roman și Iași), corul din Peregu Mare (Uniunea Culturală a Rutenilor), Ansamblul de cântece și dansuri al muntenilor polonezi din Solonețu Nou (Uniunea Polonezilor), dansatorii reprezentând filiala din Iasi a Asociației Italienilor, ansamblul de dansuri  Mladost din Timișoara (Uniunea Sârbilor), coriștii și dansatorii din Sarichioi (Comunitatea Rușilor și Lipovenilor), artiștii reprezentând Centrul Național de Cultură a Romilor, dansatorii din ansamblul Delikanlilar – Constanța (Uniunea Democrată Turca), dansatorii și cântăreții din grupul Sonțe al Asociației Macedonenilor și grupul de dans Kikerics din Sighișoara reprezentând Uniunea Democrată Maghiară din România.

După o frumoasă Paradă a diversității etno-culturale în care participanții la spectacolele zilei au avut prilejul să-și etaleze costumele populare specifice fiecărei etnii, programul zilei s-a închis cu un concert susținut de Orchestra Zuralia (Centrul Național de Cultură a Romilor).

În plan teoretic, cea de-a treia zi a Festivalului ProEtnica a prilejuit o serie de întâlniri și dezbateri. Dimineață, au avut loc colocviile cu genericul Să cunoaștem barierele de comuncare în relațiile interetnice (moderator, Maria Korek, Asociația Divers) și Ce știm despre romi? (moderator, Mizsei Kalman, fost subsecretar general al ONU, fost co-președinte Programe Rome). Jurnalista Maria Dobrescu, din partea Ligii Albanezilor, a prezentat o comunicare în care a adus argumente pentru multiculturalism, iar Radu Carp, de la Centrul de Excelență pentru Studiul Minorităților Transfrontaliere a vorbit despre Noi direcții de cercetare și instrumente de lucru pentru studierea minorităților naționale.

Centrul Național de Cultură al Romilor a organizat, de asemenea, o masă rotundă la care Petrică Badea a vorbit despre Contribuția culturală a romilor în societatea românească. Ultima temă dezbătută în cadrul panelului teoretic al ProEtnica a fost Diferențe în situația romilor în Europa. Incluziunea romilor-drepturile omului versus dezvoltare- există controverse?Care este mai important. Tema a fost lansată de Mizsei  Kalman.

Pe parcursul zilei, a putut fi vizitată Expoziția comună de artă a artiștilor contemporani din rândul minorităților naționale situată în Galeria de Artă-Turnul Fierarilor,  standurile de prezentare ale organizațiilor participante precum și standurile meșteșugărești ale unor etnii din România.

Un alt element de noutate este organizarea, in marja Festivalului,  împreună cu Asociația Divers, a Academiei Interculturale de vară, cu 20 de participanţi din ţările europene.

Pe scena festivalului, sunt prezentate  mai mult de 60 de spectacole dar programul mai cuprinde dezbateri, workshopuri și proiecții de film care abordează tema dialogului intercultural.

ProEtnica reunește mai mult de 600 de reprezentanți ai celor 20 de minorități naționale din România și le oferă  oportunitatea de a împărtăși obiceiurile lor și de a se se angaja activ în dialogul intercultural prin diferite canale. În felul acesta, Festivalul  contribuie la consolidarea păcii interculturale într-o societate românească pluralistă și democrată.

 

Festivalul are loc în perioada 17.-20. august 2017 și este organizat de Asociația Centrul Educațional pentru Tineret Sighișoara  şi este finanțat de către Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României și Consiliul Județean Mureș, în calitate de parteneri, precum și de către Guvernul României, prin Ministerul Culturii și Identității Naționale și Municipiul Sighișoara, în calitate de finanțatori.
Evenimentul se bucură și de sprijinul Ambasadei Republicii Federale Germania București, Institutul Cultural Român din cadrul Guvernului României, Centrul Național de Cultură a Romilor din cadrul Guvernului României, Institutul Cultural Român, FUEN (Federal Union of European Nationalities), Institutul pentru Relații externe din Stuttgart (Institut für Auslandsbeziehungen Stuttgart) și Ministerul pentru Știință, Cercetare și Cultură al Landului Brandenburg al Republicii Federale Germania.

 

Parteneri media

1.       Televiziunea Română (TVR)

9.       Allgemeine Deutsche Zeitung

17.   Târnava TV /Jurnalul Sighisoara Reporter

2.       Radio România Actualități

10.   Hermannstädter Zeitung

18.   AJ SM ER Europa 21

3.       Radio România International

11.   RoPortal (AJTR)

19.   Radio Son

4.       Radio România Tg. Mureș

12.   Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România

20.   Sighișoara Freelance Reporter

5.       Radio România Antena Satelor

13.   Punctul

21.   Dor de Ducă

6.       Agerpres

14.   Ziarul de Mureș

22.   Independentul

7.       Jurnalul Național

15.   Zi de zi

23.   Sighișoara Online

8.       Observatorul Cultural

16.   Sighișoara Travel

24. www.infosighisoara.ro

Sponsor oficial:

S.C. CESIRO S.A.

Sponsori:

 

Hochland

Coca-Cola

Ciuc

Sefar